Deserowa uczta – tort bezowy

Tort bezowy – składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl. cukru białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Masa:

  • 1 serek mascarpone
  • 2-3 łyżki masy kajmakowej
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szkl. daktyli
  • 300 ml śmietanki 30%

Tort bezowy – przepis:

Co to za obiad bez dobrego deseru? Z pewnością masz czasem podobnie, jak ja – mimo zjedzenia 148 kotletów schabowych na obiad, marzysz o kostce czekolady z karmelem. Otóż to. I jeśli zjedzenie takiej porcji obiadowej to niemal zabójstwo dla Twojej wątroby, to tort bezowy z mojego przepisu to istny zamach na Twoje ciało. Ale nie wierzę, że obejdziesz się smakiem i nie spróbujesz:)

Białka z solą, cukrem i octem ubij na sztywną masę. Na papierze do pieczenia obrysuj 2 kółka od talerza i rozsmaruj białka w „finezyjnym nieładzie”. Piecz ok. 5 minut w temp. 180 stopni, uchylając co chwilę piekarnik. Zredukuj temp. do 140 stopni i piecz jeszcze przez 1,5 godz. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę do wystygnięcia.

Serek mascarpone połącz z masą kajmakową, delikatnie mieszając składniki mikserem. Dodaj orzechy włoskie i daktyle. W oddzielnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę. Połącz ją delikatnie z masą, najlepiej przy użyciu łyżki. Nałóż krem na jedną bezę i przykryj drugą. Wstaw tort do lodówki i poczekaj, aż masa się zetnie.

Jeśli masz ochotę, przed samym podaniem ułóż na wierzchu swoje ulubione owoce. Najlepiej kwaśne, przełamią nieco słodki smak bezy i kremu. Nie przejmuj się, jeżeli za pierwszym razem Twój tort bezowy nie będzie perfekcyjny. Wbrew pozorom ten deser nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu. Mnie do tej pory nie udało się doścignąć ideału Pavlovej. Najważniejsza jednak jest przyjemność jedzenia, a tej z pewnością nie brakuje. Ten tort to prawdziwa bomba kaloryczna, więc oby poszło w… w to, w co wszystkie z Nas chcemy, żeby poszło:)

Czy w ogóle będzie dziś mowa o jakiejkolwiek kolacji?

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!

XHTML: Możesz użyć następujące tagi: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>